Daca reprezinti o institutie culturala, vizitata de turisti de multiple nationalitati, si cauti o solutie care sa suplineasca lipsa ghizilor, articolul asta e pentru tine. Voi discuta despre 2 variante de audioghid preinregistrat si modul in care ii asista efectiv pe vizitori. Ce beneficii si ce limitari au iar la final voi da si exemple concrete de muzee din romania care folosesc ambele variante.
Un review de la client, face cat o mie de cuvinte:
"Sistemul de ghidaj audio este un player interactiv, care poate oferi multe informaţii. Este uşor de folosit şi extrem de util pentru orice turist. Echipamentul constă într-un număr de 15 receptoare, de forma unui telefon mobil cu difuzor încorporat, două unităţi de încărcare, software pentru gestionarea datelor şi emiţătoare IR hot spot ce urmează să fie amplasate în diferite zone din clădire şi care se activează în momentul în care receptoarele ajung în raza lor de acţiune” precizează Ioan Denuţ, director al Muzeului Judeţean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare”. (Sursa: http://www.cjmaramures.ro)
Tour guide si audio guide - doua solutii complet diferite.
Tourguide e un sistem audio care amplifica vocea live a ghidului si o trimite prin casti direct in urechea fiecarui participant. Descopera aici solutiile potrivite
Audioguide este un player in care sunt incarcate informatii audio preinregistrate, in mai multe limbi.
Audioghidul nu e o noutate, e o necesitate
Nu e nicio noutate, aparatul care suplineste cu succes absenta ghidului este audio-ghidul. Un player prietenos, in care sunt incarcare informatii preinregistrate. Dotat cu casti, spune povesti audio, in mai multe limbi. Acesta insoteste turistul si ii garanteaza aceeasi experienta bogata, ca intr-o vizita cu ghid live. Pentru unii vizitatori e chiar mai placut deoarece vizita devine intima, in ritmul dorit. Pentru altii, vizita insotita de un ghid audio le ofera un plus de siguranta, in contextul distantarii sociale impus de regulile COVID-19.
Cum il utilizeaza vizitatorul
Pentru inceput, vizitatorul isi selecteaza limba in care doreste sa asculte explicatiile. Apoi tastatura si ecranul mare ii permit sa selecteze continutul pe care doreste sa asculte in casti. Ca totul sa fie simplu de selectat, ecranul afiseaza si titlurile explicatiilor. Ca orice player, ofera avantajul ca turistul poate derula, pune pauza sau reasculta oricand ceea ce il intereseaza.
Stabiliti daca informatiile pornesc in casti manual sau automat
Cele mai multe institutii cu care lucram, se doteaza cu audioghiduri standard. Pentru vizitator, asta inseamna sa foloseasca manual tastatura si ecranul, ca sa acceseze informatiile. Vizitatorii fie tasteaza direct cifra exponatelor, fie selecteaza titlurile inregistrarilor pe care vor sa le asculte in casti.
Exista si varianta automata de audioghid. Cand muzeul doreste sa automatizeze vizita turistilor, alege aparate care au integrata tehnologia cu senzori. In acest caz, redarea informatiile este declansata automat in castile vizitatorului, de sensor. Vizitatorul ramane totusi in control si poate oricand sa puna pauza sau sa deruleze.
Tehnologia cu intrarosu, e utilizata in interior. Iar cea gps pentru vizitele in aer liber. In ambele cazuri, aparatele audioghid au deja integrata tehnologia radio. Ca sa functioneze, trebuie montati senzori pentru fiecare exponat sau sala de vizitat. E usor de dedus ca audioghidul genereaza, automat, costuri mai mari.
Cum se nasc povestile audio captivante?
Totul pleaca de la o poveste scrisa. Cel mai des, muzeele apeleaza la ghizii angajati ca sa scrie explicatiile. Informatiile apoi sunt verificate si prelucrate intr-un stil captivat, axat pe crearea de imagini vizuale. Urmeaza discutia cu noi, furnizorii de aparate. Dupa alegerea aparatelor, muzeul alege de multe ori sa ne predea integral proiectul. Se alege o persoana responsabila de proiect, de ambele parti. Se transmite scriptul in limba romana si se comunica limbile in care se doreste traducerea si inregistrarea. Traducerile sunt autorizate. Iar vocile – voiceover- sunt actori profesionisti selectati si propusi spre auditie.
Engleza, franceza si germana sunt limbile preferate de muzee
In cei peste 15 ani de cand furnizam audioghiduri, dezvoltam parteneriate cu voiceover-I profesionisti Romani si straini. Astfel, reusim sa finalizam proiecte de ghidaj audio pentru muzee din toata tara. Daca va intrebati care sunt limbile straine in care se inregistreaza, raspunsul nu e surprinzator. Cele mai multe institutii opteaza pentru limbile engleza, franceza si germana. La care se adauga rusa, maghiara sau spaniola, in functie de zona geografica in care e situate institutia.
Cat costa un aparat audioghid gata de utilizat?
Cand institutia isi face bugetarea sau cand are deja buget aoprobat cere o reactualizare a ofertei. Va promiteam la inceput ca voi da cateva exemple concrete. Nu pot dezvalui informatii confidentiale, dar pot simula un exemplu de calcul (pretul e negociabil, in functie de cantitate)
•Audioghid standard (fara inregistrari) - de la 125 euro+tva/aparat
• Audioghid automat (fara inregistrari) -de la 190 euro+tva/aparat.
•Cost traduceri si inregistrari per limba straina pentru cca 35 minute de inregistrate – 800 euro
Urmareste si acest video pe youtube, inainte de a face achizitia. E posibil sa gasesti informatii utile.
Va promiteam la inceput ca voi da si cateva exemple cu muzee din Romania in care Amro a fost ales sa livreze aparate penru ghidarea preinregistrata a turistilor.
Muzeul Literaturii Romane (Bucuresti), Muzeul de mineralogie au optat, de exemplu, pentru un aparat audio ghid automat, cu senzori.
Alte institutii culturale din Romania au ales audioghidul standard, printre care:
Alte proiecte finalizate
Biserica din Coasta
Casa Dr. Constantin Vasiliu
Muzeul Constantin Brancusi
Basilica Travel (pelerinaj ecumenic)
Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Circuitul Bisericilor de Lemn"- Maramures
Muzeul de Arta Contemporana – Palatul Parlamentului - Bucuresti;
Amro s-a calificat pentru colaborarea cu banca nostra deoarece produsele si serviciile sunt la standarde superioare. Sunt tehnic pregatiti si au solutiile potrivite. Sistemul de vot si sondare a opiniei este exact ceea ce cautam, iar pretul negiciat de achizitie a fost foarte bun. Recomandam Amro!
- Membru staff BCR
Vreau sa ofer clientilor mei experiente minunate. Ambianta este una dintre cele importante. Am ales Amro si am facut foarte bine! Suntem multumiti de echipamentele achizitionate si de intreaga colaborare. Sunt profesionisti, se ocupa de toate, iar eu ma pot ocupa linistita de ceea ce e important - clientii mei! Ii recomand cu incredere si altor proprietari de afaceri!
- Proprietar restaurant Pata Negra
Cu Amro, am inceput colaborarea acum 6-7 ani si e furnizorul pe care ne putem baza pentru orice proiect Ca integratori de solutii tehnice, avem nevoie de furnizori de incredere. Personalul a raspuns cu promptitudine cererilor noastre, iar echipamentele sunt de calitate si au fost intotdeauna livrate la timp. Ii recomand pentru pentru seriozitate si pentru calitate!
- Product Manager Eta2U
Colaborarea cu personalul de la Amro a fost una fireasca, normala si corecta. De la ei am luat o marfa buna, in beneficiul ambelor parti; cu alte cuvinte am reușit sa impacam si capra si varza, cum se zice! Apreciez ca tin la clienti si stiu sa ma fidelizeze! Ii recomand cu incredere!
- Responsabil achizitii, R.A.R.
”Suntem foarte multumiti de produsele achizitionate si de comunicarea excelenta cu reprezentantii firmei. Am gasit exact ce ne trebuia la un pret foarte bun!.”