Praga - alarmare civilă în trecut și prezent; adăpostul Folimanka și sirenele din oraș

Postat de admin 16.02.2018 0 Comentariu Stiai ca?,

Activitatea de protejare a populației în caz de război, dezastre naturale sau diverse accidente cu potențial distrugător este o desfășurare de forțe cu caracter complex. O componentă importantă a acesti actvități o reprezintă alarmarea civilă, cu scop de informare și evacuare a populației în caz de pericol; aceasta se realizează prin intermediul echipamentelor speciale, adică sirene și sisteme de alarmare și evacuare vocală. O altă latură implică organizarea de adăposturi cu spațiu generos și condiții de supraviețuire pentru a proteja comunitățile de pericole.

 

În perioada anilor `50 - `60, când amenințarea Războiului Rece a fost foarte puternică, în Statele Unite ale Americii, o mare parte a populației construia buncăre și adăposturi subterane. Practic, aproape fiecare casă avea propriul adăpost pentru întreaga familie.

 

Adăposturile subterane au fost foarte răspândite în această perioadă, nu doar în SUA, ci și în Europa. În Cehia, de exemplu, în această perioadă s-a construit la Praga un adăpost subteran de proporții masive. Denumit adăpostul Folimanka, acesta a fost și rămâne cea mai mare construcție subterană din Praga. Interiorul său de 1.332 m² poate adăposti până la 1.300 de persoane și este complet funcțional cu iluminat și încălzire. Adăpostul Folimanka a fost prevăzut inclusiv cu acces pentru persoanele în scaun cu rotile.

 

Azi, celebrul adăpost de protecție civilă este deschis spre vizitare, celor interesați să vadă cum este echipat și organizat un astfel de loc, care este o componentă esențială  în strategia de securitate a  populației unui oraș european.

 

 

 

 

Alarmarea civilă

 

Alături de construirea acestui adăpost, în Praga a fost înființată o rețea de sirene, pentru averizare civilă  în cazuri de urgență. În această organizare, cetățenii aveau și au încă un rol foarte important -cunoașterea diferitelor semnale de avertizare ale sirenei, pentru a ști cum să procedeze în fiecare situație specifică, evitând haosul care poate fi creat în caz de panică generală.

 

Pentru ca populația să se familiarizeze cu semnalele de avertizare, lunar se desfășoară teste ale sirenelor de alarmare civilă, în întregul oraș, pentru un timp de 140 de secunde, fără întrerupere.

 

În cazul unui avertisment, sirenele pot fi declanșate individual sau în grupuri - în funcție de zona specifică a orașului. Un singur semnal de alertă - "Avertisment general" - a fost introdus pentru a alerta populația. Este un ton volatil cu o durată de 140 de secunde. În cazul sirenelor electronice, cetățenii vor auzi informații verbale cu privire la conținutul semnalului după semnal și vor fi invitați simultan să urmărească instrucțiunile oferite prin mass-media, la televizune și radio.

 

Alarmare la incendiu

 

O alarmă de incendiu este diferită față de un semnal standard de avertizare pentru populație, aceasta folosește la apelarea unităților de protecție împotriva incendiilor, emițând un semnal intermitent timp de 60 de secunde (25 de secunde de sunet, pauză de 10 secunde, 25 de secunde de sunet).

 

În Praga sunt în total un număr de 430 sirene, dintre care 212 sunt cu semnal acustic și 218 sunt electronice – echipate cu mesaje verbale pre-înregistrate. Sirenele pot fi controlate din centrele operaționale ale Serviciului de Salvare din Republica Cehă și din Centrul Operațional pentru Situații de Criză al orașului Praga.

 

În România, conform reglementărilor ISU, alarmarea civilă cu sirene și sisteme de averizare a populației este obligatorie. Amro Electronic Grup a echipat numeroase localități cu sirene și sisteme de alarmare și avertizare civilă; avem experiența și echipamentele necesare -pentru întrebări și informații despre sistemele de alarmare civilă și prevederile ISU, suntem aici!

 

 

 

Nu ai gasit ceea ce cauti?

---------------------------------------------------------

Contacteaza inginerii nostri la 0744-518-939 si impreuna gandim sistemul audio perfect pentru aplicatia, nevoile si bugetul tau. Garantam solutiile!

Lasa comentariu

Amro s-a calificat pentru colaborarea cu banca nostra deoarece produsele si serviciile sunt la standarde superioare. Sunt tehnic pregatiti si au solutiile potrivite. Sistemul de vot si sondare a opiniei este exact ceea ce cautam, iar pretul negiciat de achizitie a fost foarte bun. Recomandam Amro!
- Membru staff BCR
Vreau sa ofer clientilor mei experiente minunate. Ambianta este una dintre cele importante. Am ales Amro si am facut foarte bine! Suntem multumiti de echipamentele achizitionate si de intreaga colaborare. Sunt profesionisti, se ocupa de toate, iar eu ma pot ocupa linistita de ceea ce e important - clientii mei! Ii recomand cu incredere si altor proprietari de afaceri!
- Proprietar restaurant Pata Negra
Cu Amro, am inceput colaborarea acum 6-7 ani si e furnizorul pe care ne putem baza pentru orice proiect Ca integratori de solutii tehnice, avem nevoie de furnizori de incredere. Personalul a raspuns cu promptitudine cererilor noastre, iar echipamentele sunt de calitate si au fost intotdeauna livrate la timp. Ii recomand pentru pentru seriozitate si pentru calitate!
- Product Manager Eta2U
Colaborarea cu personalul de la Amro a fost una fireasca, normala si corecta. De la ei am luat o marfa buna, in beneficiul ambelor parti; cu alte cuvinte am reușit sa impacam si capra si varza, cum se zice! Apreciez ca tin la clienti si stiu sa ma fidelizeze! Ii recomand cu incredere!
- Responsabil achizitii, R.A.R.
”Suntem foarte multumiti de produsele achizitionate si de comunicarea excelenta cu reprezentantii firmei. Am gasit exact ce ne trebuia la un pret foarte bun!.”
- Administrator Pensiune
Loading...
Loading...