Cum previi eficient microfonia (5 solutii)

Postat de admin 09.03.2021 0 Comentariu Idei Practice,

5 solutii pentru a combate fenomenul de feedback (microfonia)

 

 

 

 

Microfonia sau feedback-ul este acel fenomen cunoscut tuturor si dispretuit atat de public cat si de tehnicienii audio, artisti, ingineri de sunet si tot personalul implicat in realizarea unui eveniment cu prestatii live, indiferent de anvergura sau locatie. Practic este acel sunet "intepator" care distruge cu usurinta un act artistic si ruineaza orice prestatie oricat de perfect ar fi debutat ea. 

In acest articol iti prezint 5 solutii practice pe care le folosim pentru a elimina microfonia. 

 

Hai sa incepem!

 

Ce este microfonia si cum scapi de ea?

Ca sa nu plictisim cu o definitie ampla si plina de termeni specifici din industria audio, microfonia, sau fenomenul de feedback, apare atunci cand se creeaza un circuit inchis si un semnal audio emis este captat, reamplificat si retransmis pentru a fi din nou emis, crescand in amplitudine de fiecare data cand ciclul este complet. Pe langa faptul ca este neplacut auzului acesta poate fi si periculos in momentul in care ajunge la un volum ridicat, putand provoca daune permanente auzului si echipamentelor audio implicate in acest proces. Desi pare complicat de combatut, fenomenul de microfonie poate fi foarte usor preintampinat prin cativa pasi simpli si de bun simt.

 

 

#1 Amplaseaza corect echipamentele

Fie ca vorbim de o prestatie live pe scena sau in studio, amplasarea corecta a echipamentelor poate face diferenta intre o prestatie cu microfonie si una "curata", ca la carte. Incearca sa nu aglomerezi toate echipamentele intr-un singur loc (monitoare de scena, boxe, microfoane intr-un metru patrat). Nu vei face decat sa facilitezi aparitia feedback-ului si posibil ceva daune echipamentelor si auzului tau. Recomandat este ca microfoanele sa fie tot timpul in spatele surselor emitente, sau off-axis (in afara axei de captare).

 

 

#2. Cunoaste-ti echipamentele

Suna banal, dar de cele mai multe ori, "profesionistii audio", nu stiu concret parametrii de functionare si modul de folosire al echipamentelor detinute. Un microfon cu polaritate hipercardioida, indiferent de firma producatoare sau pret, va genera feedback daca nu este corect amplasat fata de sursa emitenta (PA, monitor de scena).

 

 

#3. Regleaza  EQ

Daca tot am investit intr-un mixer de cea mai noua generatie, ar fi bine sa il si folosesc la potentialul lui maxim. Pe langa nenumaratele functii disponibile, mai mult ca sigur acesta beneficiaza si de functia de egalizare (EQ), pe fiecare canal. EQ (sau egalizare), in muzica este procesul de schimbare a echilibrului diferitelor componente de frecventa intr-un semnal audio. Fie ca vorbim de un EQ parametric sau grafic, prin ajustarea lui reusim sa tinem sub control feedback-ul provocat de un microfon si tot o data sa avem un mix curat.

 

 

4. Reconfigureaza structura Gain-urilor

In foarte multe cazuri, microfonia apare datorita gain-ului prea mare pe canalele pe care le trimiti în monitoare sau PA. O simpla reconfigurare si reajustare a gain-urilor pe canalele problematice poate fi rezolvarea simpla si rapida impotriva feedback-ului.

 

 

5. Cand nimic nu functioneaza, investeste intr-un procesor Antilarsen

In afara de mixer, monitoare, amplificatoare, egalizatoare si alte minuni tehnologice din domeniul audio, exista si ceva echipamente specializate pentru a combate microfonia. Un bun exemplu este procesorul Antilarsen / Frequency Shifter de la Proel, F SHIFTER. Acest echipament a fost special conceput pentru eliminarea posibilului feedback audio care poate fi generat intr-un sistem audio in diverse medii (sali de spectacol,biserici, sali de conferinta, etc.). Datorita procesarii DSP, F SHIFTER de la Proel schimba automat in frecventa semnalul audio de iesire, astfel incat fenomenul de feedback este eliminat in timp real. Oricat de temeinici si precauti am fi in gestionarea setup-urilor audio profesionale, microfonia isi va face simtita prezenta, ocazional sau frecvent.

 

 

Pe langa cele 5 solutii enumerate mai sus, exista o multime de alte solutii, "tips and tricks" si obiceiuri de buna practica, insa cele prezentate sunt la indemana oricui si foarte usor de aplicat.

Daca ti-a placut articolul, mi-ar placea sa il apreciezi, cu un like sau un comentariu personal. Cu siguranta, sunt multi altii care ar gasi contributia ta importanta.

Lasa comentariu

Loading...
Loading...