-
Coșul este gol!
Un camin cultural este locul unde arta si cultura devin accesibile in cel mai placut mod. Pe langa lucrarile propriu-zise de restructurare, reabilitare si imbunatatire, un camin cultural trebuie sa fie dotat cu echipamente audio si lumini profesionale.
Dotarea tehnica a unui camin cultural este o activitate complexa. Este necesara implicarea unei companii specializata in domeniul sonorizarii si iluminarii, deoarece instalatiile care urmeaza sa fie utilizate nu sunt tocmai genul de produse care se gasesc la orice comerciant.
Prima etapa consta in bugetarea corecta. Este etapa pe care orice profesionist va dori sa o abordeze in amanunt, vorbim de echipamente audio si lumini destinate uzului profesional. Este ideal ca acestea sa aiba o durata de viata cat mai lunga. Sunt nenumarate cazurile in care un buget prea mic, alocat din necunostinta de cauza, pericliteaza tot procesul. Astfel, rezultatul final este sub nivelul asteptarilor ca integrare, mod de folosire si conformitate cu normele in vigoare.
In functie de spatiul caminului cultural, dotarea cu echipamente audio si lumini profesionale poate fi de o complexitate ridicata pentru un spatiu de dimensiuni considerabile, sau viceversa pentru un spatiu mai mic.
In ambele cazuri, solutiile tehnice trebuie selectate atent, integrate corect si instalate conform normelor in vigoare, de personal autorizat, dupa un plan precis. Desigur, pot exista diverse pachete generale care se pot integra in astfel de sali, insa este preferabil sa se aleaga metoda configurarii pe comanda, in functie de destinatia si necesitatile minime ale salii.
Dupa stabilirea concreta a bugetului si colectarea tuturor informatiilor tehnice, se incepe configurarea propriu-zisa a sistemelor. In cazul unui sistem audio se iau in calcul urmatoarele criterii: dimensiunile salii, amplasamentul scenei, dispunerea locurilor in sala, s.a.m.d.
Pentru o sala de dimensiuni mici spre medii recomandam implementarea unui sistem activ de sonorizare. Sistemul propriu zis este alcatuit din 2 top-uri, 2 subwoofere si un mixer cu 16 canale. Iata recomandarile noastre:
Topp Pro KSCS15A - boxa activa portabila cu o putere de varf a programului de 4000W, sensibilitate de 130 dB. Aceasta boxa ofera o calitate a difuzarii sunetului ridicata la un pret accesibil. KSCS15A este ideala pentru salile de concerte, spectacole, evenimente si festivitati cu muzica live sau prezentari.
Pentru a avea o definire placuta si corecta a sunetului, in sistemul nostru am inclus si 2 subwooferi, modelul KS18ASUB de la Topp Pro
KS18ASUB - subwoofer activ, 18", 1000 Wrms, SPL 129 dB, prevazut cu functii multiple, pentru livrarea unui sunet puternic, stabil, fara interferente. Are un pret foarte accesibil si este excelent pentru aplicatiile de sonorizare profesionale, cat si semi-profesionale: sonorizari petreceri private, concerte, scena teatru, magazin retail, camine culturale, sali de evenimente si spectacole, cluburi etc.
Interconectarea intre toate aceste echipamente audio se va face cu ajutorul mixerului audio MQ16USB de la Proel.
MQ16USB dispune de 16 canale (12 intrari MIC/LINIE, 4 intrari STEREO), procesor efecte 24 bits si interfata USB din gama de mixere profesionale MQ de la Proel. Procesorul de efecte are 100 preseturi incluse, interfata USB pentru recording si redare continut PC. Mixerul profesional MQ16USB este destinat aplicatiilor de sonorizare profesionala de scena, sonorizari DJ sau instalatii de sonorizare ambientala si public address. Se poate integra in instalatiile de sunet pentru scena (concerte, spectacole de teatru), biserici si in orice aplicatie de voce live unde dorim sa controlam foarte precis calitatea redarii sunetului.
Dotarea unui camin cultural cu echipamente audio este completata de microfoane. In acest caz am ales setul de microfoane wireless BE5035H de la Master Audio.
BE5035H este prevazut cu doua microfoane handheld si display. Acest set de microfoane wireless este proiectat pentru aplicatii public address, conferinte, comunicare in interiorul spatiilor si centrelor comerciale, transmiterea de mesaje si anunturi. Raza de actiune de pana la 100 de metri si receptorul cu 4 antene asigura o receptie neintrerupta a semnalului, fara distorsiuni.
Pentru finalizarea si implementarea sistemului de sunet mai sunt necesare o serie de accesorii: cabluri, prinderi, stative, etc. De cele mai multe ori acestea variaza de la locatie la locatie.
Pentru iluminatul scenei este necesara o structura pe care se monteaza echipamentele de iluminat. In functie de dimensiunea scenei si de complexitatea sistemului de iluminat se folosesc o serie de grinzi din aliaj de otel si aluminiu pentru scena, cu dimensiuni cuprinse intre 50 si 300 cm, insotite de diverse elemente de conectica.
Inima oricarui sistem de lumini de scena profesional este controller-ul DMX. Recomandarea noastra este CYBER128 Music&Lights, un controller DMX de dimensiuni medii. Dotat cu 128 de canale, acesta permite controlul independent a pana la 8 surse. Este foarte usor de folosit, vine in ajutorul operatorilor cu o functie foarte utila de sincronizare a sunetului cu sursele de lumini printr-un microforn intern. Astfel, in doar cateva secunde este pregatit un program dinamic de iluminare al scenei.
Pentru iluminarea dinamica a scenei unui camin cultural, recomandam folosirea a minim 4 proiectoare PAR LED. RGB Sagitter SLIMPAR18 sunt ideale in acest caz. Numarul acestora poate creste proportional cu dimensiunile scenei.
Principala caracteristica a acestor proiectoare este usurinta utilizarii. Toate functiile proiectorului au fost pe deplin simplificate si optimizate, prin adaugarea controlului IR (inclus) care faciliteaza toate operatiile. Ofera posibilitatea de a reapela presetarile memorate sau culorile fara utilizarea semnalului DMX.
Proiectorul SLIMPAR 18 este prevazut cu surse LED 6 in 1 RGBWAU cu eficienta ridicata. Poate emite lumina ultravioleta, atat de populara acum in multe evenimente. Pastreaza totodata si alte nuante de culoare reproduse de sursele RGBWA, RGBW si RGB.
Pentru lumina de ambient a scenei recomandam folosirea proiectoarelor profesionale de scena de la Sagitter, HALOPCW2045. Acestea sunt proiectoare de scena tip HALO FRESNEL, cu o sursa LED de 200W si o temperatura a culorii de 5600K. Caracteristica principala este greutatea scazuta de doar 10 Kg si usurinta in instalare si servisare. Este alegerea perfecta pentru scenele si instalatiile de lumini profesionale de toate dimensiunile.
Acum ca avem un minim de echipamente pentru iluminat scena ne mai ramane un singur lucru de facut si anume sa le interconectam.
Putem alege metoda clasica de a folosi cablul pentru a trimite semnal de la controller-ul DMX la surse sau putem folosi un emitator/receptor DMX pentru a simplifica si eficientiza intreg procesul de instalare si control al instalatiei.
Un astfel de emitator poate fi WD BOX de la Music&Lights.
WD BOX este un emitator-receptor wireless compact si usor de utilizat, conceput pentru controlul fiecarui dispozitiv DMX. Dispune de functia "auto", care detecteaza automat cea mai buna frecventa si sincronizeaza usor unitatile. Datorita celor doua puncte de prindere incorporate M10 si M12, WDBOX poate fi montat in suspensie pe structura de prindere. Este ideal in orice configuratie profesionala, are o raza de emisie/receptie de pana la 200 de metri.
Nu in ultimul rand, ca si in cazul instalatiei audio, si aici, implementarea si functionarea in parametri a echipamentelor depinde de o serie de accesorii dependente de locatie si complexitatea instalatiei implementate.
Dotarea tehnica a unui spatiu care are ca scop desfasurarea de evenimente culturale si/sau artistice necesita o expertiza specializata. Sunt o serie de activitati complexe ce trebuie urmarite si gestionate de catre personal specializat, informat si la curent cu noutatile in domeniu. Consultanta tehnica de specialitate este cheia succesului unei astfel de actiuni.
Pentru o evaluare corecta a costurilor si o configurare precisa a sistemului dumneavostra profesional de sunet si lumini, intrati in contact cu unul din specialistii nostri!
---------------------------------------------------------